Stalowe czy ceramiczne? Wybieramy garnki idealne!

Aby codziennie maksymalnie uprzyjemniać i ułatwiać sobie gotowanie, warto zainwestować w porządny komplet garnków. W sklepach znaleźć możemy naczynia wykonane z różnorodnych materiałów, które znacznie różnią się od siebie właściwościami. Do najbardziej popularnych modeli zaliczyć możemy garnki stalowe oraz aluminiowe z powłokami ceramicznymi. Czym charakteryzują się obie opcje? Która z nich lepiej sprawdzi się w Twojej kuchni? Sprawdź!

Garnki ze stali nierdzewnej

Jakość garnków stalowych zależy przede wszystkim od składu stopu stali, z której są wykonane. Największą odpornością i najdłuższą żywotnością wyróżniają się modele ze stali 18/10. Dobre marki, jak na przykład polska firma Gerlach, oferują produkty zawierające 18% chromu oraz 10% niklu. Uzupełniając swoją kolekcję o komplet garnków Gerlach, nie musisz przejmować się uciążliwym szorowaniem i myciem zaschniętych ścianek. Wystarczy wrzucić garnek do zmywarki, a ona zajmie się wszystkim za Ciebie. Ponadto, stalowe garnki są odporne na zarysowania i wysokie temperatury, dzięki czemu bez obaw możesz zapiekać je w piekarniku. Stalowe, kilkuwarstwowe dno bardzo dobrze przewodzi ciepło i długo utrzymuje optymalną temperaturę wewnątrz naczynia.

Garnki z powłokami ceramicznymi

Patelnie i garnki pokryte warstwą ceramiczną to zdrowsza i bardziej ekologiczna alternatywa dla popularnego teflonu. Powłoka non-stick zapobiega przywieraniu pokarmu do dna naczynia, dzięki czemu możemy wygodnie smażyć zdrowe potrawy, używając przy tym minimum tłuszczu. Tego typu garnki nagrzewają się równomiernie i mogą być używane na różnego typu kuchenkach, przeważnie również indukcyjnych. Wysokiej jakości garnki z powłoką ceramiczną oraz modele wykonane ze stali znajdziesz na stronie gerlach.pl.